Végeztessen Fertőtlenítő Karbantartást készülékein!

Klíma- betegség: LEGIONELLOZIS

Hogyan terjed? Mi okozza? Hogyan előzhető meg?

http://www.oktoklima.hu/images/portal/content/nct100.jpg 

 A kórokozó:                          Legionella pneumophila, család: Legionellaceae

 

 A mérete:                              0.3 to 0.9 μm széles és kb. 2 μm hosszú

 

Megtalálható:                       minden természetes vízben, főleg a szennyezettben

 

 

 

A TISZTA KÉSZÜLÉKBEN NEM ÉLNEK MEG A KÓROKOZÓK !!!

 

 

Ezt a rejtélyes betegséget, a legionellózist egy USA -béli szállodában 1976-ban veteránok találkozásán észlelték először. A résztvevők nagy számban egy tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkáló betegségben szenvedtek.

A több mint 4000 részvevő közül, majdnem 30- an meghaltak. A betegség megállapítása után a fertőzés eredetét kezdték keresni.

 

A későbbiek során megállípatották, hogy a betegség főleg az öregekre, cigarettázókra, tűdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt.

 A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik.

Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet.

 

Szellőző rendszerek

Rövidesen megállapították, hogy a szálloda szellőztető rendszere a ludas. Pontosabban annak légnedvesítő része, ugyanis a levegő páratartalmának növelése érdekében vizet porlasztottak a befújt levegőbe.

A baktériumok a beporlasztott vízben tenyésztek, megfertőzve a levegőt is. Az apró, fertőzött vízcseppeket belélegezve fertőződtek meg a veterán résztvevők.

A fertőzés emberről- emberre nem terjed, csak a levegőben lévő víz-sprayt belélegezve, ha a vízcseppek fertőződtek.

A baktériumok, mint azt a kutatások kimutatták, a pangó, 40 C körüli vízben szaporodnak intenzíven. Ennek megfelelőn, hogy a víz fertőződését megakadályozzák, a beporlasztott vizet vagy fel kell forralni,

vagy nem kell vizet porlasztani, hanem a nedvesítésre gőzt kell alkalmazni.

A korszerű légtechnikai elemek nagy többsége napjainkban már gőzős nedvesítővel rendelkezik.

 

Használati melegvíz

Egy másik lehetséges út a megfertőződésre, a helytelenül kialakított használati melegvíztárolók. Ezek pangó szegletében kialakulhat 40 C körüli vízsziget, ahol elszaporodhatnak a legionella baktériumok.

Zuhanyzáskor a fertőzött vízcseppek belégzése megbetegedést okozhat.

A korszerű használat melegvíz tárolókat már eleve úgy tervezik, hogy pangó, lehűlő zónák ne alakuljanak ki, de ezen túlmenően a szabályzó automatika időnként felfűti a vizet magas hőmérsékletre,

vagyis fertőtleníti azt.

 

Split (háztartási légkondicionáló)

 

 A TISZTA KÉSZÜLÉK NEM TERJESZTI!

 

A split (háztartási légkondicionáló) normális esetben nem porlaszt vizet a légtérbe, tehát legionella betegséget sem okozhat. Ha a kondenzvíz felgyülemlik, akkor a ventilátor beporlaszthat vizet. 

Ezen túlmenően a split hőcserélőjén egy nagyon nedves környezet alakul ki, a hőcserélő felületére a hűtött levegőből különböző szerves anyagok rakódnak le és ezek fertőződhetnek baktériumokkal.

Ez a levegőbe jutva már komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozhat, ezért a split hőcserélőket gondosan és rendszeresen tisztítani szükséges.

A berendezés elfertőződöttségét általában jelzi a split készülékből áradó ammóniás vagy egyéb kellemetlen szag. A tisztításhoz speciális összetevőjű sprayek és mosószerek kaphatóak,

amelyek nem teszik tönkre és nem korrodálják a készülék belsejét, de elpusztítanak minden korokozót és megtisztítják a felületeket.

 

A legionella betegséget tehát a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák: légnedvesítők, szökőkútak, zuhanyzók, pezsgőfűrdők stb.

 

A legionellózis és az egyéb fertőzések egyszerűen megelőzhetőek, a készülékek rendszeres és folyamatos tisztításával, karbantartásával.

 

Végeztessen Fertőtlenítő Karbantartást készülékein!